در جستجوی طلا

تاریخ انتشار : 1400/07/26 - ساعت انتشار: ١١:٣٠ - گروه خبری : اخبار قدیمی

در جستجوی طلایی که به علت نبود امکانات فراوری، به نام ماست و به کام اروپایی ها ...
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی دو هزار متر بالاتر از سطح دریا منطقه‌ای نیمه خشک در جنوب غربی خراسان شمالی در جستجوی طلا وجود دارد که بومیان منطقه هر ساله در همین فصل کاوش هایشان را آغاز می‌کنند. 
به میان مردم منطقه که رفتم و از این کاوش‌ها پرسیدم، با کمال ناباوری آن‌ها حرف از برداشت طلا می‌زنند، می‌گفتند برای دیدنش باید یک هفته صبر کنم.
ترغیب شدم، برای دیدن این طلای با ارزش، با مردم منطقه راهی بیابان در مناطقی از شهرستان مانه و سملقان شدم.
در این منطقه پر از گیاهانی است با ریشه‌های قطور که تاکنون ندیده بودم. بهره برداران یک روز با تیشه، نیشتری به ریشه این گیاه زدند و روی آن را پوشاندند. تا اینجای کار من طلایی ندیدم و این موضوع را مدام می‌گفتم؛ گفتند صبر کن.
بعد چند روز که به سراغ این گیاهان رفتیم متوجه شدم بیراه هم نمی گویند، هم رنگش و هم ارزشش همچون طلاست. از غده ریشه این گیاه، شیره‌های طلایی رنگ بیرون زده بود.
روغنی که از هر یک بیرون می زد، بیش از یک بند انگشت بود. علی یکی از برداشت کنندگان با بیلچه‌ای کوچک آن‌ها را جمع می‌کرد و با حسرت می‌گفت: این محصول مثل طلاست که ساده از کف ما می رود. این گیاه زیر خاکی، گنجی است که فقط در طبیعت چند استان کشور از جمله ارتفاعات خراسان شمالی یافت می شود.
ابتدا هدفم فقط معرفی گیاه باریجه بود، اما در مسیر تهیه گزارش به موضوعاتی رسیدم که حساسیتم را برانگیخت.
در صحبت هایم با آقای محمودیان کارشناس گیاه شناسی فهمیدم که این گیاه در صنایع مختلف کاربرد دارد و کشور‌های دور و نزدیک به قولی برایش سر و دست می شکنند.

زحمت باریجه با ما، سودش جایی دیگر
عزیز یکی از بهره برداران می گوید واقعا انصاف نیست که عرقش را ما بریزیم و سودش را یکی دیگر ببرد.
آری سودش را کسانی می برند که کیلومتر‌ها آن طرف‌تر در اتاق کارشان نشسته اند.
با یک صادر کننده گیاهان دارویی در بوشهر تماس گرفتم. او می گفت: آن طرف آب‌ها با یک فرایند ساده روی این شیره با ارزش کار می کنند و دوباره در فرمول‌های مختلف با قیمتی گزاف به خودمان می فروشند.
در جستجوی طلادر تحقیقاتم متوجه شدم ۸۰ درصد این محصول به صورت فله، با برچسب کشور‌هایی همچون امارات و هند که بیشتر نقششان دلالی این محصول است، صادر می‌شود.
با کارشناس گیاهان دارویی در تهران تماس گرفتم، او می گفت این دلالان تا ده برابر آن چیزی که به ما پرداخت می‌کنند، به کشور‌های اروپایی به صورت فله می فروشند.
برای اینکه آمار دقیق تری از صادرات این گیاه به دستم بیاید به گمرک خراسان شمالی رفتم.
همان اول گفتگو مشخص شد چرا آمار گمرک درباره خروج باریجه از کشور، همخوانی ندارد.
آمار ثبت شده در گمرک کشور نشان می‌دهد با توجه به ۶ هزار تن باریجه‌ای که از هر هکتار سطح زیر کشت این محصول در کشور برداشت می‌شود، تنها ۳۰ درصد از صادرات باریجه است، یعنی حدود ۷۰ درصد جایی ثبت نمی‌شود.
مدیر گمرک خراسان شمالی می گفت: امکان دارد این صادرات به صورت غیر قانونی و غیر مجاز از مرز‌ها صورت گیرد.
به یک سوله که در آن باریجه قاچاق کشف شده بود رفتیم. سوله‌ای به ابعاد ۱۰۰ متر مربع، پر بود از پیت‌های حلبی که این طلای ناب در آن ذخیره شده بود. این کیمیا قرار بوده از مرز کشور به مقصد اروپا خارج بشود.                                                                                                                                                                               برای اطلاع از قیمت فرآورده‌هایی که از باریجه حاصل می‌شود، به تعدادی از سایت‌های فروش اینترنتی این محصول، سری زدم. با قیمت‌های عجیبی روبرو شدم. در حالی که هر ۱۰۰۰ میلی گرم باریجه برابر با یک گرم است، هر ۶۰ میلی گرم از فرآورده باریجه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به فروش می رسد یعنی معادل ۴۵ دلار؛ این یعنی هر گرم از فرآورده باریجه ۱۷ برابر قیمت یک گرم طلاست و هر گرم از فرآورده آن می‌تواند معادل ۱۱ بشکه نفت خام ارزآوری کند.                                                                                                                                                                                                      
نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج